Hoe werkt een MX-record

Een MX-record mag geen IP adres bevatten maar verwijst altijd naar een host-naam. Je mag dus als MX-record niet invullen 109.106.166.176. Wat je wel kunt doen is een A-record toevoegen aan je DNS instellingen, en hiernaar verwijzen via een MX-record. Let erop dat de hostnaam waarnaar je verwijst in je MX-record direct moet resolven in een IP-adres, het moet dus zelf een A(AAA)-record zijn. Het mag niet verwijzen naar een CNAME-record.

Een voorbeeld:

Je hebt een server met het ip 109.106.166.176. Dan voeg je eerst een A-record toe met een subdomein als doel. Je verwijst daarna met het MX-record naar dit A-record, bijvoorbeeld mail.jedomein.nl. Je e-mail verkeer wordt nu netjes via je eigen instellingen afgehandeld.

Een nieuw MX-record maken

Als je een nieuw MX-record wilt maken doe je dit eenvoudig via mijnvip.

1. Log eerst in op je beheeromgeving en klik op 'Domeinenoverzicht'.
  2. Klik daarna op het domein waar je een nieuw MX-record wilt aanmaken.
  3. Klik op het tabblad DNS-instellingen
  4. Klik onderaan de pagina op 'Nieuwe DNS-record toevoegen'
  5. Vul in:
    • Subdomein: alleen als van toepassing
    • Type: MX

• Doel: het doel adres Let op: dit mag geen IP adres zijn

• TTL: 3600 seconden

6. Klik op 'Opslaan

Je hebt nu succesvol een MX-record toegevoegd. Het kan enkele minuten duren voordat je wijziging in ons systeem is doorgevoerd. Daarnaast kan het tot maximaal 24 uur duren voordat de wijzigingen die je hebt doorgevoerd ook daadwerkelijk in werking treden. Het is niet mogelijk dit te bespoedigen. Je kunt meerdere records tegelijk invoeren.

Een bestaand MX-record bewerken

Als je een bestaand record wilt wijzigen kun je de volgende stappen volgen:

1. Log eerst in op je beheeromgeving en klik op 'Domeinenoverzicht'.
  2. Klik daarna op het domein waar je een MX-record wilt bewerken.
  3. Klik op het tabblad DNS-instellingen
  4. Klik achter het betreffende MX-record op de knop 'Aanpassen'
  5. Verander vervolgens de gegevens die je aan wilt passen
  6. Klik op Opslaan

Je hebt nu succesvol een MX-record gewijzigd. Het kan enkele minuten duren voordat je wijziging in ons systeem is doorgevoerd. Daarnaast kan het tot maximaal 24 uur duren voordat de wijzigingen die je hebt doorgevoerd ook daadwerkelijk in werking treden. Het is niet mogelijk dit te bespoedigen. Je kunt meerdere records tegelijkertijd bewerken.