Wat is een CNAME record?

Een CNAME-record (Cannonical Name) zorgt ervoor dat het domein dat het domein wordt aangemerkt als een alias van een ander domein. Hierdoor is het mogelijk om via een DNS-wijziging meerdere websites van server te laten veranderen. Wij gebruiken het bijvoorbeeld voor de locatie van onze mailserver in je DNS-instellingen; als daarvan het IP verandert, hoeven we dat maar op een plek te doen. Een CNAME-record heeft voorrang op alle andere records. Stel dat je een www-record via A naar een IP verwijst en via CNAME naar een ander domein, dan werkt het A-record niet.

Een nieuw CNAME-record maken

Als je een nieuw CNAME-record wilt maken doe je dit eenvoudig via mijnvip.

1. Log eerst in op je beheeromgeving en klik op 'Domeinenoverzicht'.
  2. Klik daarna op het domein waar je een nieuw CNAME-record wilt aanmaken.
  3. Klik op het tabblad DNS-instellingen
  4. Klik onderaan de pagina op 'Nieuwe DNS-record toevoegen'
  5. Vul in:
    • Subdomein: het subdomein dat je wilt gebruiken, bijvoorbeeld 'help'

• Type: CNAME

• Doel: het doel Let op: dit mag geen IP adres zijn

• TTL: 3600 seconden

6. Klik op 'Opslaan'

Je hebt nu succesvol een CNAME-record toegevoegd. Het kan enkele minuten duren voordat je wijziging in ons systeem is doorgevoerd. Daarnaast kan het tot maximaal 24 uur duren voordat de wijziging die je hebt doorgevoerd ook daadwerkelijk in werking treden. Het is niet mogelijk dit te bespoedigen. Je kunt meerdere records tegelijk invoeren.

Let op! Het is niet mogelijk een domein volledig naar een ander domein te verwijzen. Je kunt dus het vakje subdomein niet leeg laten!

Een bestaand CNAME-record bewerken

Als je een bestaand record wilt wijzigen kun je de volgende stappen volgen:

1. Log eerst in op je beheeromgeving en klik op 'Domeinenoverzicht'.
  2. Klik daarna op het domein waar je een CNAME-record wilt bewerken.
  3. Klik op het tabblad DNS-instellingen
  4. Klik achter het betreffende CNAME-record op de knop 'Aanpassen'
  5. Verander vervolgens de gegevens die je aan wilt passen
  6. Klik op Opslaan

Je hebt nu succesvol een CNAME-record gewijzigd. Het kan enkele minuten duren voordat je wijziging in ons systeem is doorgevoerd. Daarnaast kan het tot maximaal 24 uur duren voordat de wijziging die je hebt doorgevoerd ook daadwerkelijk in werking treden. Het is niet mogelijk dit te bespoedigen. Je kunt meerdere records tegelijkertijd bewerken.