Met FileZilla is het mogelijk om bestanden van je computer te verplaatsen naar de webserver van VIP Internet. In deze handleiding wordt beschreven hoe je FileZilla kunt gebruiken om bestanden te uploaden naar je website. Je kunt FileZilla downloaden via de volgende link: https://filezilla-project.org/download.php

In onderstaande supportvideo wordt uitgelegd hoe je het file transfer programma FileZilla kunt gebruiken om bestanden van je computer te uploaden naar je website.

Mocht je het prettiger vinden om de stappen nog eens rustig te doorlopen, dan kun je ze hieronder nogmaals bekijken.

Stap 1: Het programma FileZilla

Het programma FileZilla ziet er als volgt uit:

handleiding filezilla 1

Je kunt het scherm opdelen in twee vakken:

• Het linkervak staat voor je eigen harde schijf (lokaal)
  • Het rechtervak staat voor de server (website)

Aan de bovenkant zie je een vak waar de FTP commando’s in komen te staan. In het vak aan de onderkant staan de bestanden die gedownload worden en geüpload zijn.

Stap 2: FileZilla instellen

Wanneer je FileZilla voor de eerste keer gebruikt dien je in te stellen met welke website je contact wilt maken. Bovenin het scherm vind je de vakken Host, Gebruikersnaam en Wachtwoord, deze dienen ingevuld te worden.

• Host: ftp.(domeinnaam).nl
  • Gebruikersnaam: je FTP-gebruikersnaam. Deze heb je van VIP Internet gekregen. Indien je met een FTP-gebruiker wilt inloggen die je zelf hebt aangemaakt via MijnVIP, moet je deze gebruikersnaam invullen.
  • Wachtwoord: je FTP-wachtwoord
  • Poort: dit veld mag je leeg laten
  • Klik op 'Snelverbinden'

Wanneer je al een keer bent ingelogd en je hebt deze gegevens reeds ingevuld, dan hoef je deze stappen niet nogmaals te doorlopen. Je kunt dan op het pijltje naast 'Snelverbinden' klikken en je account in de lijst selecteren.

handleiding filezilla 2

Stap 3: Je website uploaden met FileZilla

Zodra je verbonden bent met het hostingaccount zie je rechts in FileZilla de inhoud van de map 'web'. Dit is de map waar de bestanden van je website in geplaatst moeten worden.
Een nieuw hostingpakket wordt door VIP Internet opgeleverd met een index.php-bestand. Dit bestand dien je te verwijderen voordat je je eigen bestanden gaat uploaden. Hiervoor klik je met de rechter muisknop op het bestand en kies je voor 'Verwijderen.'

handleiding filezilla 3

In het linker gedeelte van FileZilla ga je nu naar de locatie op je eigen computer waar de bestanden van je website zijn opgeslagen. Deze kun je naar het hostingaccount uploaden door ze naar het rechter gedeelte van FileZilla te slepen, of door de bestanden te selecteren en er met de rechter muisknop op te klikken. Vervolgens kies je voor 'Uploaden'.

handleiding filezilla 4

Je hebt je website nu in het hostingaccount geplaatst en kunt deze online bekijken door je domeinnaam via een webbrowser te bezoeken.