Het is mogelijk om het domein dat je geregistreerd het bij VIP Internet te koppelen aan Google Apps. Zo kun je gebruik maken van de e-mail-, kalender- en chatfunctionaliteiten van Google. Deze handleiding legt uit hoe je deze koppeling kunt maken.

Stap 1: je domein verifiëren

Eerst moet je aantonen dat het domein dat je wilt gebruiken voor Google Apps van jou is. Hiervoor zijn verschillende methodes beschikbaar. De meest gebruikte methode is een TXT-record aanmaken. In dit TXT-record moet een token worden toegevoegd. De token kun je ophalen via Google webmaster tools. Eventueel moet je eerst een account aanmaken hiervoor.

• Voeg je domein toe door te drukken op een site toevoegen
  • Klik vervolgens bij je domein op deze site verifiëren
  • Ga naar het tabblad alternatieve methoden
  • Klik op domeinnaamprovider
  • Selecteer anders in het dropdownmenu
  • Kopieer de token die hier staat, dit is de tekst die begint met google-site-verification=

Het token kun je vervolgens toevoegen via MijnVIP. Ga via het domeinoverzicht naar je domeinnaam. Selecteer vervolgens het tabblad DNS-instellingen. Je kunt vervolgens het TXT-record toevoegen op de volgende manier:

• Klik op Nieuw DNS-record toevoegen
  • Het vakje onder subdomein laat je leeg
  • Onder type selecteer je TXT/SPF
  • Onder doel plak je de eerder gekopieerde token van Google
  • Bij TTL selecteer je 3600
  • Druk vervolgens op opslaan

Dit ziet er als volgt uit:

txt-record toevoegen

Het duurt minimaal een uur voordat deze wijziging goed is verwerkt. Hierna kun je bij Google Webmaster Tools weer dezelfde stappen als hierboven volgen. Je kunt vervolgens de knop verifiëren selecteren om het domein bij Google te verifiëren.

Stap 2: DNS-records voor Google Apps toevoegen

De volgende stap voor het activeren van je Google Apps accounts is het toevoegen van MX-records, zodat de e-mail van je domein door Google kan worden afgehandeld. Dit gaat om de volgende records:

mx-records toevoegen

Je kunt deze MX-records toevoegen via het tabblad DNS-instellingen van je domein. Verwijder eerst de huidige MX-records van je domein door de knop verwijderen achter de records te selecteren. Dit ziet er als volgt uit:

mx-records toevoegen 2

Vervolgens volg je de volgende stappen:

• Druk vijf keer op Nieuw DNS-record toevoegen
  • Laat voor elk nieuw record het veld onder subdomein leeg
  • Onder type selecteer je bij ons direct ook de prioriteit. Wij hebben geen priority 1 MX-records. Dat maakt echter niet uit. Als de prioriteit van het eerste record maar 'lager' is dan de andere records. Je kunt dus voor het eerste record MX5 selecteren. Voor het tweede en het derde record MX10 en voor het vierde en vijfde record MX15.
  • In de velden onder doel vul je het overeenkomstige record in onder Waarde/Antwoord/Bestemming. Omdat de prioriteit al is geregeld vul je niet het cijfer dat ervoor staat in. Dus het eerste doel is aspmx.l.google.com
  • Onder TTL selecteer je voor alle records 3600
  • Druk vervolgens op opslaan

Je DNS-instellingen zien er nu als volgt uit:

mx-records toevoegen 3

Je domein is nu gereed om Google Apps te gebruiken.

Stap 3: SPF-record toevoegen aan je domein [optioneel]

Het is mogelijk om een SPF-record van Google Apps aan je domein toe te voegen. Hierdoor is het minder goed mogelijk voor anderen om spam namens je e-mailadressen te verzenden. Wij adviseren daarom dit record toe te voegen. LET OP! Als je ook e-mail vanaf je domein verstuurd vanaf je website of met nieuwsbrieven software is het beter dit record niet toe te voegen. Mocht je hierover vragen hebben dan kun je contact met ons opnemen via telefoon of LiveChat.

Als je het SPF-record van Google wilt toevoegen ga je als volgt te werk:

• Selecteer in het tabblad DNS-instellingen Nieuw DNS-record toevoegen
  • Laat het veld onder subdomein leeg
  • Selecteer bij type TXT/SPF
  • Vul bij doel het SPF-record in. Dit record begint met v=spf1...
  • Bij TTL selecteer je 3600
  • Druk vervolgens op opslaan

Het SPF-record is nu toegevoegd.

Stap 4: link naar Apps aan je domein toevoegen [optioneel]

Je kunt ook nog een aantal links naar Google Apps via je domein laten lopen. Dit zijn bijvoorbeeld de links naar docs en calendar. Voor elk record dat je aanmaakt zijn de instructies hetzelfde:

• Kies in het tabblad voor Nieuw DNS-record toevoegen
  • Vul bij subdomein alleen het gedeelte in wat voor de domeinnaam komt. Dus bijvoorbeeld calendar
  • Selecteer bij type CNAME
  • Bij doel vul je in ghs.google.com
  • Selecteer bij TTL 3600
  • Druk vervolgens op opslaan

Je kunt de app nu via je domein benaderen.