Als je Office 365 wilt activeren op je domeinnaam krijg je van Microsoft een instructie toegestuurd. Deze instructie bevat een aantal DNS-records die je bij ons zult moeten aanpassen of toevoegen. In deze handleiding leggen wij uit hoe je deze records kunt toevoegen.

Stap 1: Domein opgeven bij Microsoft Office 365

Allereerst moet je het domein toevoegen aan je Office365-account. Dit doe je via de pagina 'beheerder' van Office 365. Vervolgens ga je onder het deelvenster 'beheer' naar 'domeinen'. Daarna klik je op 'Een domein toevoegen'. Vul vervolgens je domein in en druk op 'controleren'.

Stap 2: Je domein door Microsoft Office 365 laten verifiëren

Microsoft zal vervolgens willen controleren of het domein daadwerkelijk bij jou in beheer is. Je krijgt hiervoor twee opties. Het meest eenvoudig is om dit te doen via het maken van een TXT-record. Je krijgt van Microsoft de volgende gegevens:
domeinverificatie

Zoals gezegd kies je dus voor het TXT-record. Deze maak je in het tabblad DNS-instellingen als volgt aan.

• Klik op nieuw DNS-record toevoegen
  • Laat het vak onder subdomein leeg
  • Selecteer bij Type TXT/SPF
  • Vul bij Doel de verificatiestring van Microsoft in. Dit is dus MS=ms########
  • Bij TTL selecteer je 3600
  • Druk vervolgens op opslaan

Dit ziet er dan als volgt uit.

domeinverificatie

Bij je accountinstellingen van Office 365 kun je het domein nu laten controleren. Indien er voor dit domein een ander DNS-record actief was voordat je deze instellingen bent gaan doen, kan het tot een uur duren voordat dit mogelijk is. Gaat de controle niet goed omdat je bijvoorbeeld een fout hebt gemaakt in de verificatiecode? Dan kan het ook een uur duren voordat dit weer goed gaat.

Stap 3: de omzetting voorbereiden bij Office 365

In de stappen die je bij ons gaat uitvoeren ga je de e-mail definitief laten afhandelen door de servers van Microsoft Office 365. Zorg ervoor dat de benodigde e-mailadressen in Office 365 zijn geactiveerd.

Stap 4: DNS-records voor Office 365 toevoegen aan je DNS-instellingen

Om de omzetting naar Microsoft Office 365 definitief te maken zul je de DNS-records van Office 365 aan je DNS-instellingen moeten toevoegen. Je krijgt van Microsoft de volgende instructies:
domeinverificatie

MX record

Het eerste record is het MX-record. Dit record regelt waar de binnenkomende e-mail van een domein wordt afgeleverd. Als je op dit moment meerdere MX-records voor je domein hebt, moeten deze verwijderd worden, zodat je er maar één overhoudt. Dat ene record stel je als volgt in:

• Subdomein laat je leeg
  • Bij type selecteer je MX 5
  • Bij doel vul je alles in wat staat onder adres waarnaar wordt verwezen
  • Bij TTL selecteer je 3600

CNAME record
Het volgende record is het CNAME-record voor autodiscover. Dit regelt het automatisch instellen van je e-mailprogramma's. Ook hier geldt: heb je reeds een autodiscover record, dan moet dit verwijderd worden. Vervolgens maak je een record:
  • Bij subdomein typ je autodiscover
  • Bij type selecteer je CNAME
  • Bij doel typ je autodiscover.outlook.com
  • Bij TTL selecteer je 3600

TXT record
Het volgende record is het TXT-record dat de SPF regelt. Dit record zorgt ervoor dat er minder spam namens je domein kan worden verzonden. Verwijder eventuele oude SPF-records die je reeds hebt. Vervolgens maak je een record aan:
  • Het vakje onder subdomein laat je leeg
  • Bij type selecteer je TXT/SPF
  • Bij doel typ je v=spf1 include:outlook.com ~all
  • Bij TTL selecteer je 3600

SRV records
De laatste twee records zijn SRV-records. Dit regelt hoe het verkeer van specifieke diensten voor je domein moet worden verwerkt. Deze records maak je als volgt aan:
  • Onder subdomein typ je de service en het protocol gescheiden door een punt. Dus bijvoorbeeld: _sip._tls
  • Bij type selecteer je SRV
  • Bij doel typ je het gewicht, de poort en het doel gescheiden voor een spatie. Dus bijvoorbeeld: 1 443 sipdir.online.lync.com
  • Bij TTL selecteer je 3600. Zoals je merkt hoeft de prioriteit niet ingevuld te worden

Vervolgens druk je op Opslaan. Uiteindelijk ziet het er dan als volgt uit:
domeinverificatie
Vanaf dit moment is je domein gereed voor Microsoft Office 365 en loopt je e-mail ook via die applicatie. In sommige gevallen moet je nog extra CNAME-records toevoegen voor lyncdiscovermsoid en sip. Deze kun je toevoegen met dezelfde instructies als het autodiscover record.