Een CMS wordt automatisch in de taal geïnstalleerd waarin het wordt uitgegeven. Bij de meeste systemen is dit Engels. Het is bij de meeste systemen mogelijk de Nederlandse taal te gebruiken. Hiervoor ga je als volgt te werk.

WordPress

Wanneer WordPress in het Engels voor je geïnstalleerd is kun je het taalpakket voor de Nederlandse versie downloaden op http://nl.wordpress.org/. Je kunt de bestanden op je eigen computer uitpakken en via FTP de bestanden op de server overschrijven met de zojuist uitgepakte bestanden.

Vervolgens zul je nog een kleine wijziging aan moeten brengen in het bestand wp-config.php. Hier ga je op zoek naar de volgende code:

define ('WPLANG', '');

Dit verander je naar:

define ('WPLANG', 'nl_NL');

Verander de taal in je admin paneel

Log in bij je website als administrator en klik op settings > General ? Site Language

Joomla

Om een nieuwe taal te installeren klik je via de het admin gedeelte van de website naar Extensions > Language(s) > Installed . Hier klikt je op de 'Install Languages' knop, uit de lijst van de beschikbare talen vinkt u je talen die nodig zijn. En klik daarna op de knop 'install'. Via Extensions > Languages kunt je via de dropdown onder Site en Administrator de nieuwe standaardtaal voor zowel de website als admin omgeving stellen.

Concrete5

Via de website https://translate.concrete5.org/translate/search klik je verder naar core-translations. Kies hier uit een lijst van talen en installeer die via de knop translate. In je huidige installatie.

Drupal

Drupal is eenvoudig naar het Nederlands te vertalen met behulp van een module die je kunt installeren. Deze module past de taal van je Drupal installatie aan op basis van de lokalisatie instellingen binnen Drupal. De module kun je downloaden op http://drupal.org/project/l10n_update.

OpenCart

Het vertalen van OpenCart is eenvoudig te realiseren door het installeren van een extensie. Je kunt kiezen voor een specifieke taal of een pakket voor bijvoorbeeld alle Europese talen. Je kunt de extensies downloaden op http://www.opencart.com/index.php?route=extension/extension&path=2&sort=e.date_added&order=desc. Let er wel op dat niet alle taalpakketten van OpenCart gratis zijn.