Bepaalde CMS’en (bijvoorbeeld WordPress en Joomla) geven een melding in de backend als er een update beschikbaar is. Je kunt de update dan ook eenvoudig vanuit de backend doorvoeren.

Het kan ook zijn dat je CMS (bijvoorbeeld OpenCart en phpBB) handmatig moet worden bijgewerkt. Dit houdt in dat je de installatiebestanden moet downloaden, uitpakken en via FTP naar je hostingaccount moet uploaden. Raadpleeg de website van de leverancier van je CMS voor de precieze instructies. Updaten via SSH is niet mogelijk.

Back-up maken

Vóór het updaten van je CMS is het raadzaam om eerst te controleren of je thema’s, plugins en componenten geschikt zijn voor de nieuwe versie van het CMS en een backup te maken. Je kunt een backup maken door een kopie van je site met een FTP programma van de server te downloaden en via phpMyAdmin de inhoud van de database te exporteren.