Shared hosting wil zeggen dat je een hostingpakket afneemt waarbij je de server deelt met andere gebruikers. De volledige capaciteit van de server wordt over meerdere accounts verspreid. Hoeveel ruimte je huurt op een server is afhankelijk van het hostingpakket dat je hebt gekozen. Je kunt bij VIP Internet kiezen uit vier hosting pakketten. Of je nu een kleine of een grote website hebt, er is altijd een hostingpakket dat bij jou past.

Het grootste voordeel van shared hosting is dat de kosten relatief laag zijn. Het nadeel van shared hosting is dat de prestaties van je website afhankelijk zijn van de andere server gebruikers. Wanneer bijvoorbeeld een andere website op je server veel bezoekers heeft, kan de snelheid van je website omlaag gaan.

Dedicated hosting

Tegenover shared hosting staat dedicated hosting. Bij dedicated hosting huur je een server, al dan niet virtueel. De server wordt geheel aan jou toegewezen en je kunt de volledige capaciteit gebruiken. De prestatie van je website is dus niet meer afhankelijk van andere gebruikers omdat je de server helemaal voor jezelf hebt.