CGI staat voor Common Gateway Interface en is een technologie die het mogelijk maakt om dynamisch gegevens op te vragen binnen een website.

CGI wordt gebruikt in de vorm van uitvoerbare programma’s. Deze moeten andere rechten hebben dan bijvoorbeeld statische HTML bestanden. Ze moeten bijvoorbeeld uitvoerbaar zijn, waar HTML bestanden alleen gelezen hoeven te worden. Om deze reden kan CGI alleen gebruikt worden wanneer je het programma in de map cgi-bin binnen je hosting pakket plaatst. Op deze map zijn namelijk automatisch de speciale rechten van toepassing.

Omdat bij CGI iedere keer als je CGI-programma opgevraagd wordt een nieuw proces gestart moet worden, kan dit bij veel verkeer capaciteitsproblemen opleveren. Voor de meeste toepassingen waarvoor je denkt CGI te moeten gebruiken is PHP eigenlijk een betere en efficiëntere oplossing.