Het kan zijn dat je bepaalde informatie op je website niet voor de hele wereld toegankelijk wilt hebben. Je kunt hierbij denken aan documenten die alleen voor  klanten op te vragen mogen zijn. Je kunt hiervoor binnen je hosting pakket op map niveau een wachtwoordbeveiliging instellen. Hiervoor ga je te werk met een .htaccess bestand in combinatie met een .htpasswd bestand.

Het .htpasswd bestand

Het .htpasswd bestand bevat de gebruikersnamen en wachtwoorden waarmee men toegang kan verkrijgen tot het afgesloten deel van je website. De gebruikersnamen zijn hierbij leesbaar. De wachtwoorden kun je het beste laten versleutelen.

Het .htaccess bestand

Het .htaccess bestand bepaalt welke map er afgeschermd wordt. De map waarin je dit bestand plaatst en alle onderliggende mappen zullen alleen toegankelijk zijn wanneer men over werkende inloggegevens beschikt. Het .htaccess bestand bevat tevens de verwijzing naar het .htpasswd bestand.

Online genereren

Er zijn verschillende online hulpmiddelen voor het maken van een .htaccess en .htpasswd bestand. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de website http://www.htpasswd.nl.

Locaties van de bestanden

Vooral voor het .htpasswd bestand is het belangrijk dat je dit niet in een publiek toegankelijke map binnen je hostingpakket opslaat. In de regel is het niet verkeerd om het .htpasswd bestand in de zelfde map te plaatsen als het .htaccess bestand zelf. Deze map is tenslotte niet toegankelijk zonder wachtwoord.