De laadtijd van je website is de tijd die er voor nodig is om je website volledig te laden, dus inclusief tekst en afbeeldingen. De laadtijd van je website is één van de belangrijkste onderdelen van je website. Een snelle laadtijd zorgt voor een betere gebruikerservaring en in de meeste gevallen tot een hogere conversie. Daarnaast leidt het tot een betere positie in Google en andere zoekmachines.

Afbeeldingen comprimeren

Afbeeldingen zijn vaak de zwaarste bestanden op een webpagina. Om je laadtijd te optimaliseren is het van belang om je afbeeldingen zo klein mogelijk op te slaan. De kwaliteit van de afbeelding bepaalt mede de grootte van de afbeelding. Het is niet nodig om afbeeldingen in de hoogste kwaliteit op te slaan.

Het bestandsformaat van de afbeelding is ook van belang. Wij raden je aan om kleine afbeeldingen op te slaan als png en een grote foto als jpeg. De meeste foto bewerkingsprogramma’s, zoals Photoshop hebben de mogelijkheid om je foto’s op te slaan voor het web.

Bestanden samenvoegen .js/.css

Door het samenvoegen van alle JavaScript (dynamische functionaliteiten op je website)- en CSS-bestanden (opmaak, styling website) zal de laadtijd van je website verbeteren. Als het veel bestanden zijn dan moet bij het laden van de website elk bestand apart geladen worden. Als je dit samenvoegt tot één dan zijn er minder request en wordt je pagina sneller geladen. Maak 1 javascript bestand en 1 CSS bestand.

Content Delivery Network (CDN)

CDN staat voor Content Delivery Netwerk en bestaat uit een aantal servers waar bestanden van je website op kunnen worden geplaatst. Het doel van een CDN is dat de data van een server sneller bij de website bezoeker wordt geladen. Doordat je bestanden van verschillende plekken op het internet worden gehaald, zal de bezoeker ervaren dat de verschillende onderdelen sneller worden geladen.

Een CDN is specifiek gemaakt voor afbeeldingen. Een normale server moet meerdere dingen serveren. Een CDN is hierdoor sneller en zal je laadtijd verbeteren.

Caching

Een cache is een tijdelijk geheugen op je eigen computer waar onderdelen van een website opgeslagen worden. Wanneer een bezoeker je website nogmaals bezoekt, hoeven de onderdelen niet nogmaals opgevraagd te worden uit de database maar kunnen de onderdelen direct uit de cache worden geladen.

Server instellingen

Wat tevens van invloed is op de laadtijd van je website zijn de specificaties en instellingen van je server waarop je website wordt gehost. Wanneer je website op een server draait met andere drukbezochte websites, neemt de load op de server dusdanig toe dat dit tot vertraging van je website kan leiden. De beste oplossing hiervoor is het nemen van een eigen dedicated server zodat je de server niet hoeft te delen met anderen. Daarnaast kun je met een eigen server je eigen server instellingen bepalen en deze optimaliseren voor laadtijd.