De server waar je website op draait maakt gebruik van een bepaald besturingssysteem. Het besturingssysteem dat je kiest heeft invloed op de database keuze en programmeertalen. In de hosting wereld worden er voornamelijk van twee besturingssystemen gebruik gemaakt, namelijk Windows en Linux.

Het besturingssysteem dat wij gebruiken voor onze diensten is Linux. Linux staat bekend om zijn stabiliteit en betrouwbaarheid. Bijna het gehele internet draait op Linux en ook VIP Internet kiest hiervoor. De Linux servers van VIP Internet hebben een uptime van 99,9%. In tegenstelling tot de consumentenmarkt waar Windows veelal op de pc wordt gebruikt wordt in de hosting wereld veel gebruik gemaakt van Linux.