E-mail is een belangrijk communicatiemiddel geworden. Dit betekent ook dat je last kunt hebben van ongewenste e-mail (spam) of een virus. Om spam en virussen te voorkomen stelt VIP Internet voor ieder e-mailaccount een spam- en virusfilter in.

Spamfilter

Voor ieder e-mailaccount activeren wij een spamfilter. De gevoeligheid van het spamfilter kun je zelf aanpassen. Je kunt kiezen uit:
  • Soepel (houdt minste spam tegen)
  • Normaal (standaard instelling)
  • Streng (houdt meeste spam tegen)
Door het instellen van het spamfilter worden de meeste spamberichten niet doorgestuurd naar je e-mail inbox. Ondanks het spamfilter is het mogelijk dat sommige spamberichten toch in je inbox terecht komen. Ook is het mogelijk dat e-mailberichten ten onrechte als spam worden beschouwd. Om deze redenen is het belangrijk om de gevoeligheid van je spamfilter juist in te stellen.

Het instellen van het spamfilter kun je doen in het online klantenportal MijnVIP.

1. Klik hiervoor in het hoofdmenu op de domeinnaam waaronder het e-mailadres valt waarvoor je de spamfilter wilt instellen.
  2. Klik vervolgens op ‘Spamfilter’ in het tabblad ‘SiteAdmin’.
  3. Onder het kopje ‘Gevoeligheid’ kun je de hoogte van je spamfilter instellen. Standaard staat deze op ‘Normaal’.
  4. Wanneer je op ‘Opslaan’ klikt wordt de verandering in gevoeligheid opgeslagen.
Spamberichten in quarantaine

E-mails die als spam worden geïdentificeerd worden in quarantaine geplaatst. Quarantaine wil zeggen dat deze berichten voor 30 dagen worden bewaard. Je kunt deze e-mail berichten alsnog bekijken en vervolgens permanent verwijderen of alsnog laten bezorgen in je inbox. Je kunt de e-mails bekijken via een persoonlijke link die in MijnVIP wordt getoond.
  1. Je klikt hiervoor in het hoofdmenu op de domeinnaam waaronder het e-mailadres valt.
  2. Vervolgens klik je in het tabblad ‘SiteAdmin’ op ‘Spamfilter’.
  3. Je vindt hier het kopje ‘Quarantaine’. Wanneer je op deze link klikt, word je naar een externe pagina van SpamExperts geleid.
Je kunt hier je spamberichten bekijken en doorsturen of verwijderen. Je kunt hier ook aangeven of berichten van een bepaalde afzender altijd afgeleverd moeten worden en dus nooit meer in de spambox terecht komen, dit noem je white-listing.

Virusfilter

Het virusfilter dat door VIP Internet wordt geactiveerd zorgt ervoor dat inkomende e-mails automatisch op virussen worden gescand. De kans dat je een e-mail met een virus ontvangt is dus vele malen kleiner. Helaas is niet ieder virus tegen te houden, daarom dien je zelf te bepalen welke e-mail je wel of niet opent. Om virussen te voorkomen is het belangrijk dat je nooit een bijlage opent waarvan je niet zeker weet of deze veilig is. Kijk dus uit met e-mails van onbekende afzenders of verdachte e-mailadressen. Installeer daarnaast een goede virusscanner op je computer. De meest bekende programma’s zijn McAfee, Norton of Sophos.