Bij het ophalen van je e-mail heb je de keuze uit twee e-mailprotocollen, namelijk POP3 en IMAP. Welk protocol je gaat gebruiken is afhankelijk van je wensen voor e-mailgebruik. Het gekozen protocol stel je in bij het aanmaken van een nieuw e-mailaccount.

POP3

POP3 is de afkorting van Post Office Protocol 3. Bij POP3 worden je e-mails van de server opgehaald en verwijderd. De e-mails staan alleen nog op je computer en zijn online niet meer te bekijken. POP3 is vooral geschikt als je gebruikmaakt van één e-mailclient (zoals bijv. Outlook) of als je je mail maar op één apparaat bekijkt.

IMAP

IMAP is de afkorting van Internet Message Access Protocol en is een uitgebreid protocol voor het lezen en beheren van je e-mail. Met IMAP werk je rechtstreeks op de server. IMAP heeft als voordeel dat de server en je e-mail programma met elkaar synchroniseren. Ook wanneer je op diverse apparaten met een e-mail programma werkt, je hebt altijd inzage in dezelfde e-mails. IMAP is ook geschikt wanneer je met meerdere personen één e-mailbox gebruikt.

POP3 of IMAP gebruiken

Het belangrijkste verschil tussen POP3 en IMAP is dat je met IMAP rechtstreeks op de server werkt en met POP3 niet. Wanneer je alleen thuis gebruikmaakt van je e-mail, dan kun je het beste POP3 gebruiken. Maak je veel gebruik van e-mail en wil je op meerdere apparaten (bijvoorbeeld computer en smartphone), dan raden wij je aan om IMAP te gebruiken.

E-mail instellen

Wanneer je je e-mail wilt gaan instellen op je smartphone of tablet dan heb je inloggegevens nodig. Deze inloggegevens kun je vinden in de e-mail die je van VIP Internet hebt gekregen bij je bestelling. Tevens kun je de inloggegevens terugvinden in het online klantenportal MijnVIP. Bekijk onze uitgebreide handleidingen e-mail instellen voor je smartphone of tablet.